11. december 2006

An Other Cup

- or just another cup ...?

Min ungdoms idol har efter mange år borte fra musikscenen udgivet en CD. Yusuf Islam, som blev døbt Steven Demetre Giorgiou, og som hed Cat Stevens som ung stjerne, har udgivet CD'en An Other Cup. Ja, ja: Man plejer at sige "another cup", så det har helt sikkert en mening - det skal ikke bare være en kop til, men en helt anden kop.

Er det så det?

Det er da helt tydeligt, at dette er en moden mands værk. Der er en større ro - især over melodierne - og en vis afklarethed. På steder er det også tydeligt, at det er et troende menneskes værk. Der er spor af forkyndelse og religiøs poesi i teksterne. F.eks. starter et nummer med "You can't bargain with the truth" - ret moraliserende.

Det gamle motown hit "Please Don't Let me be Misunderstood" foredrager Yusuf Islam med lige stå stor patos som en opera. Måske er det en kommentar til bl.a. at blive sat af et fly til USA på grund af en navneforveksling ...?

Dog er det også another cup. En kop til af noget kendt og afholdt (når man er mig). Bl.a. er der 2 genbrugsnumre fra Cat Stevens-tiden: Yusuf har broderet videre på Heaven fra LP'en Foreigner og mix'et den med et nyere tema ("I go where true love goes"). I Think I See the Light (oprindeligt på LP'en "Mona Bone Jakon") er også genbrugt i en opdateret og stærkere version.

Et behageligt genhør er selvfølgelig Yusuf's stemme. Og der er også noget ved key-board-lyden, der minder om gamle dage. Yusuf' egen spillestil - eller også er det Jean Russel, jeg kan genkende. En anden af de hjælpende musikere fra gamle dage er Gerry Conway. På guitar medvirker i øvrigt Martin Alcock, en dygtig og garvet musiker, som jeg senest har hørt sammen med John Wright, men som jeg ikke har bemærket, at Yusuf har benyttet sig af før.

Yndlingsnummeret er nok CD'ens åbningsnummer Midday, som har en medrivende rytme og melodisk tema, selv om teksten er lidt gammelfar-agtig: " ... I ... avoid the city after dark"

1 kommentar:

Jørgen sagde ...

YouTube links:

Fra BBC2 Later with Jools Holland November 2006:
* Midday (Avoid City After Dark)
http://www.youtube.com/watch?v=c3mc8m_vBQg&eurl=
* I Think I See The Light
http://www.youtube.com/watch?v=CR7AOxym0G8&eurl=
* Peace Train
http://www.youtube.com/watch?v=kaI5M9coflg
og masser af gammelt stof:
http://www.youtube.com/results?search_query=cat+stevens&search=Search